Forlang ansvarlighed
FAMILIER TIL FALDNE ØNSKER SVAR

Korporal Andrew White, en sund og loyal 23-årig marinesoldat, var hjemme igen efter ni måneder i Irak. Ligesom så mange af hans kammerater i forsvaret led han af de tilsyneladende helt normale stresssymptomer fra krigen – søvnløshed, mareridt og rastløshed. Den unge korporal henvendte sig på militærhospitalets psykiatriske afdeling for at få hjælp.

”Vi vil altid huske Andrew som en studerende med topkarakterer, som ørnespejder og som en af USA’s marinesoldater og ikke mindst som vores søn.”
– Shirley White, Andrews mor

Gennem de næste 11 måneder fik Andrew udskrevet en cocktail på 19 forskellige former for medicin, inklusive antidepressiver, antipsykotisk medicin og benzodiazepiner (beroligende midler) af de læger, der tog sig af veteraner. Hans fysiske, mentale og følelsesmæssige forfald gjorde hans familie rædselsslagen, og i løbet af nogle få måneder kunne de slet ikke kende ham.

Andrews mor, Shirley White, har sagt: ”Han kunne ikke fungere. Han var en zombie. Det var, som om vi passede en ældre person.” Når hun og hendes mand, Stan, spurgte Andrews læger ud om medicinens virkninger, sagde de blot, ”det tager tid (før pillerne virker)”.

Et af de præparater, Andrew fik, var det antipsykotiske middel Seroquel, som blev ordineret i en dosis, der var det dobbelte af, hvad der anbefales som det maksimale mod skizofreni eller psykose. Andrew var hverken det ene eller det andet og alligevel blev hans dosis hen ad vejen forøget fra 20 mg til 1600 mg.

I 2011 udsendte den amerikanske Food and Drug Administation, FDA, en advarsel mod brugen af Seroquel, fordi der ”muligvis er en sammenhæng med pludseligt hjertestop”. Advarslen kom for sent for Andrew. Han døde pludselig, mens han sov, i februar 2008. Lægen skønnede, at hans død skyldtes en ”uheldig overdosis af medicin”. Sønnens tragiske død har fået Stan og Shirley White til at starte en kampagne for bedre og alternative behandlingsmuligheder for andre veteraner. White-familien brugte mange måneder i 2013 på at indsende udtalelser og dokumentation angående Seroquel til de militære myndigheder og modtog så til sidst et brev fra USA’s centrale kommando, som underrettede dem om, at man nu havde fjernet Seroquel fra listen over godkendt medicin. Men ægteparret White og andre familier til soldater, der er døde eller blev skadet som følge af anvendelsen af psykiatrisk medicin i militæret, kæmper stadig sammen med MMK for at få garanti for, at Seroquel og andre dødbringende præparater ikke fremover udskrives.



FAKTA
Psykiatrisk medicin og død

2012: Der døde flere soldater på grund af selvmord end i kamp – ca. en om dagen. Selvmord blandt veteraner når op på ca. 22 om dagen.

2005-2011: Militærlægers ordinering af adfærdsændrende medicin, der er kendt for at forårsage selvmord og voldelig adfærd, voksede med 696 %.

2004-2012: Den amerikanske levnedsmiddel- og lægemiddelstyrelse (FDA) modtog 14.773 bivirkningsrapporter vedrørende psykiatrisk medicin, der forårsager mordtanker og mord, mani og aggression.



INDFØR MENNESKERETTIGHEDER PÅ DET PSYKISKE SUNDHEDSOMRÅDE

Som en almennyttig vagthund over for psykiatrien er CCHR – Medborgernes Menneskerettighedskommission – afhængig af medlemskaber og bidrag til støtte af vores mission med at eliminere psykiatriske overtrædelser af menneskerettighederne og skabe ordnede forhold på området. Du kan blive en del af verdens største bevægelse, der arbejder for reformer inden for psykiatrien og beslægtede områder, ved at slutte dig til den gruppe, der har været medvirkende til at få vedtaget over 170 love, der beskytter borgerne mod overgreb fra psykiatriens side.

DOWNLOADS